Ozonoterapie

Ozonoterapia este o terapie de actualitate, în trend la nivel mondial, ce constă în administrarea unui amestec oxigen – ozon, pe diverse căi, cu scopul de a elimina durerea și de a vindeca sau a ameliora (singură sau împreună cu o altă terapie alopată/ complementară), o paletă foarte largă d afecțiuni, fără reacții adverse, fără risc alergic. Este practicată doar de personal specializat, medici care au urmat cursuri acreditate de Forul Mondial de Ozonotrerapie (WFOT), cu aparatură de mare finețe, sigură, certificată, având la bază protocoale specifice fiecărei afecțiuni, elaborate de Forurile Mondiale, la care România este afiliată.

Ozonul este o moleculă de oxigen, cu trei atomi, descoperit în 1840 de către chimistul german Christian Friedrich Schonbein. Este întâlnit în natură, în atmosfera Pământului (protejându-l de radiațiile ultraviolete) sau în smog-ul rezultat prin poluare (toxic). Poate fi produs în scop medical, din oxigen medicinal pur, cu ajutorul unui generator , inventat de Nicolas Tesla. Plecând de la demonstrația lui Otto Warburg (Premiul Nobel pentru Medicină 1931) că ”la baza oricărei afecțiuni stă o proastă oxigenare celulară, iar cînd celula primește mai puțin de 80% din necesarul său de oxigen se îmbolnăvește, iar sub 60% se transformă malign”, utilizarea ozonului a cunoscut o dezvoltare importantă. Este folosit în medicină în întreaga lume de peste 100 de ani, cu rezultate uimitoare. În România a fost folosit pentru prima data în anii ‘70 , la Cluj de către dr Adrian Blaj (actualmente medic chirurg la Baia Mare). În 1987 se înființează în Academia Română o Comisie destinată cercetării ozonoterapiei, iar în 2008 ia naștere Societatea Stiințifică Română de Oxigen – Ozono- Terapie, membră a World Federation of Ozone Therapyst și a celorlalte Foruri Mondiale.

Doar în literatura medicală din Germania, în ultimii 5 ani, au fost înregistrate peste 3000 de referințe, a câtorva milioane de aplicații, ce arată eficiența și siguranța administrării ozonului la pacienții diagnosticați cu diferite maladii. Asociația Internațională a Ozonului, împreună cu producătorii de tehnică medicală utilizată în ozonoterapie, raportează că, doar în Europa, există peste 7000 de medici care, de mai bine de 40 de ani, folosesc cu succes această formă de terapie. 

Efectele terapeutice ale ozonoterapiei

– antialgic – activează metabolismul celular , normalizează potențialul de membrană , reglează fluidele în țesuturile inflamate (Viebahn R, 2007)
– antiinflamator – reglează antioxidanții intracelulari și oxidul nitric, realizează o modulare a citokinelor proinflamatorii (IL-1β, PGL E2, TNFα, NO-), prin activarea celulelor imunocompetente , efect protectiv împotriva disfuncției endoteliale (Viebahn R, 2007)

– antiedematos

– antioxidant – regularizeaza sistemul redox al organismului , reducând stresul oxidativ
– imunomodulator – în funcție de concentrația folosită, ozonul poate realiza imunostimulare, imunomodulare sau imunosupresie

– antiviral, antimicrobian, antifungic – este cunoscut că ozonul este cel mai bun antibiotic, fiind folosit cu succes la dezinfectarea apei potabile. Ozonul și produșii săi de metabolism au un efect toxic direct asupra patogenilor. Mai exact, acești compuși perforează imediat membrana bacteriilor, determinând distrugerea acestora. Prin comparație, compușii din substanțele dezinfectante acționează de 100 de ori mai încet.
– îmbunătățește oxigenarea tisulară – prin acțiune hemoreologică, vasodilatație , stimulare a angiogenezei și acțiune directă pe eritrocit (Viebahn R. 2007)
– miorelaxant – reduce concentrația calciului intracelular și la nivelul joncțiunii neuromusculare , cu reducerea eliberării de acetilcolină ( Bocci V. 2005 )

indicațiile ozonoterapiei

Reduce contractura musculară generată de acestea, reduce durerea și crește mobilitatea încă de la prima administrare. Împreună cu plasma îmbogățită în trombocite (PRP / Terapia Vampir) și cu corecția posturală , evită , în 90% dintre cazuri, intervenția chirurgicală

Gonartroză, coxartroză, periartrită scapulo-humerală, artroza gleznei – ozonoterapia, singură sau asociată cu ortoplasma sau cu laserul interstițial, întârzie degradarea articulară. Durerea din artroză se ameliorează încă de la prima administrare locală de ozon. În stadiul III și IV când în articulație se acumulează lichid, infiltrațiile locale cu ozon conduc la resorbția lichidului, fără a face puncție articulară evacuatorie, care, se știe, de multe ori este urmată de complicații sau de refacerea lichidului. Folosind ozonul împreună cu laserul interstițial și PRP, avem ca rezultat repararea oricărei articulații, fără operație, printr-o procedură modernă, minim invazivă.

Combatem durerea și, cu ajutorul echilibrării posturale, corectăm modificările de statică vertebrală

Rezultate rapide, prin administrarea ozonului sub formă de autohemoterapii majore. Procedura poate asocia laserul interstițial și kinetoterapia și, desigur,un plan de nutriție antiinflamatorie

Dacă în artroze, boli degenerative, de îmbătrânire şi uzură a articulaţiilor, ţesuturile se „macină“, se rod, în bolile reumatismale inflamatorii, globulele albe, armele de apărare ale organismului, atacă şi distrug învelişul articulaţiilor, producând local edemațierea, roşeaţa, căldura, durerea şi impotența funcţională. Poliartrita reumatoidă este boala în care inflamaţia distruge mai multe articulaţii, cu precădere la extremitatea membrelor, la mâini şi picioare. În cazul poliartritei reumatoide se utilizează ozon, administrat pe cale sistemica, prin autohemoterapie. Ozonul, după ce este degradat în peroxid de oxigen, consumă antioxidanții disponibili, printre care și glutathionul. Aceasta scădere a GSH-ului inhibă producerea de TNF-α, IL-1 si IL-6, precum și a gamma – interferonului. De asemenea, cresc cantitățile de IL-4 și IL-10. În acest mod, limfocitele Th2 sunt activate, iar activitatea celor Th1 este scazută. Cum limfocitele Th1 sunt responsabile cu imunitatea celulară și, în majoritatea bolilor autoimune răspund de exacerbarea afecțiunii, prin creșterea ratei cu care macrofagele atacă propriul organism, prin ozonoterapie le putem scade nivelul. Printr-un mecanism similar, scăderea glutathionului duce la reducerea cantității de factor nuclear NFkB ce are, la rândul său, ca efect inhibarea producerii de citokine și diminuarea inflamației.

Prin tratamentul cu ozon sistemic se urmărește reducerea puseelor bolii , încetinirea evoluției procesului degenerativ și înlocuirea treptată a tratamentului medicamentos total sau parțial, cu acordul medicului curant.
 • Traumatice
 • Fracturi consolidate vicios – ozonul singur, administrat local, sau împreună cu laserul interstițial și PRP, repară viciul de consolidare, scade inflamația și durerea , crește mobilitatea articulară
 • Entorse , rupturi musculare parcelare, (sub)luxații,
 • Hematoame, echimoze
 • Afețiuni neurologice
 • Nevralgii: cervico-brahiale, Arnold, faciale, intercostale, sciatice, nevralgia trigeminală (ozonul este singurul tratament care poate vindeca această boală. În 3-4 ședințe durerea se ameliorează, iar în următoarele 7-8 ședințe dispare)
 • Neuropatii : diabetice, toxice, post radioterapie, etc
 • Pareze, paralizii, scleroza multiplă
 • Incontinența urinară din vezica neurogenă
 • Sindroame vestibulare centrale sau periferice
 • Afecțiuni cardiovasculare
 • Cardiopatia ischemică
 • Arteriopatia obliterantă – singura variantă prin care pacientul cu ulcer arteriopat evită amputația membrelor. Se folosesc saci cu ozon, cadă cu ozon (Ozonomatic Joly), autohemoterapii majore, ozon local, creme cu ozon sau uleiuri ozonizate
 • Accidentele vasculare cerebrale – administrat imediat după un accident vascular cerebral ischemic sau embolic , micșorează zona ischemică, limitând sechelele post AVC, conducând la o recuperare mai bună, de multe ori completă, a deficitului motor sau cognitiv
 • Insuficiența venoasă cronică– tratează cu succes ulcerul varicos, conducând la închiderea leziunilor
 • Ischemia acută sau cronică
 • Ulcere necrotice, vasculare și posturale (escare)
 • Retinopatie diabetică, degenerescența maculară, tromboze venoase
 • Flebite, tromboflebite
 • Imunodepresie și alergii:
 • Astmul bronșic alergic – ameliorează, uneori vindecă astmul bronșic, chiar pe cel vechi, dependent de cortizon
 • Imunodeficiențe
 • Infecții virale: Herpes tip A, B, Herpes Zoster, HIV
 • Prurigo cronic
 • Combaterea infecțiilor: antibacterian, antifungic, virusostatic
 • Diabetul zaharat
 • Piciorul diabetic – indicație majoră, singura variantă prin care pacientul cu picior diabetic evită amputația membrelor. Se folosesc saci cu ozon, cadă cu ozon (Ozonomatic Joly), autohemoterapii majore, ozon local, creme cu ozon sau uleiuri ozonizate.
 • Retinopatia diabetică
 • Neuropatia diabetică
 • Medicina internă
 • Hepatite virale ( B,C ) și toxice, ciroza hepatică

Ozonul este un agent oxidant puternic. Acesta distruge scutul proteinelor virale, lipoproteinele, lipidele şi glicoproteinele. Prezenţa numeroaselor legături duble în aceste molecule nesaturate le face vulnerabile la efectele oxidante ale ozonului. Structura moleculară este atacată şi, în consecinţă, se propagă fracţionarea învelişului. Lipsiţi de peretele proteic, virionii nu pot supravieţui şi nici nu se pot reproduce. Ozonul curat şi compuşii peroxidului e care îi formează pot altera structurile învelişului viral, necesare pentru a se prinde de celulele gazdă. Peplomerii, proeminenţele formate de glicoproteinele virale care se leagă de receptorii celulelor gazdă sunt, probabil, zone de acţiune a ozonului. Alterarea integrităţii peplomerilor face mai dificilă ataşarea la membranele celulelor gazdă, împiedicând ataşarea virală şi pătrunderea lor. Ozonul stimulează funcţionarea leucocitelor şi producerea citokinelor.

Ozonul este el însuşi un oxidant puternic şi duce la producerea peroxizilor cu capacitate oxidativă. Peroxidul de hidrogen străbate membrana celulară şi activează factorul nuclear citoplasmatic de reglare a expresiei genelor, k-b, determinând, în cele din urmă, transcrierea ARNm-ului câtorva citokine şi anume interleukina (IL-1, 2, 4, 6, 8, 10), factorul de necroză tumorală (TNF-α) şi interferon (IFN β şi γ).

În VHC, încărcătura VHC pare să fie un factor de importanţă majoră în caracterul invaziv şi virulenţa desfăşurării bolii. Ozonul induce eliberarea citokinelor de către leucocite. Stimularea mecanismelor imune va conduce la o reducere semnificativă a virionilor aflaţi în circulaţie” (M.N. Mawsouf* şi T. T. Tanbouli**,*Institutul de Cancer, Universitatea din Cairo,** Clinicile Medicale din Cairo, Caiet Curs Postuniversitar International de Perfectionare în Oxigen-Ozono-Terapie, editia a XIV-a, mai 2017,Facultatea de Medicina si Farmacie,“Victor Babes” ,Timisoara)

 • Sindromul de colon iritabil– administrat prin insuflație intrarectală, după procedura de curățare a colonului (hidrocolonoterapie), ozonul tratează cu succes sindromul de colon iritabil, combătând simptomatologia foarte supărătoare: meteorism, scaune explozive, constipație, crampe abdominale, greață, etc.

 • Disbiozele intestinale (afectarea florei intestinale)

 • Enterita cu Clostridium Difficile – ozonul, administrat prin insuflații rectale, distruge agentul patogen, reduce imediat frecvența scaunelor, repară mucoasa intestinală

 • Gastrite acute/cronice cu/fără Helicobacter Pylori – apa ozonizată și uleiul de măsline ozonizat, combat infecția cu Helicobacter Pylori, scad inflamația mucoasei gastrice, normalizează producția de acid clorhidric

 • Rectocolita ulcero-hemoragică – administrat sub formă de insuflații rectale, ozonul oprește imediat sângerarea. Prin autohemoterapie majoră, se realizează imunosupresie, ținând sub control evoluția bolii

 • Tomboflebita și tromboza hemoroidală – insuflațiile rectale cu ozon și aplicarea de crème sau uleiuri ozonizate, reduc inflamația de la prima administrare, rezolvând problema

 • Diskinezii biliare

 • Dermatologie:

 • Acnee vulgară – rezultat de durată, vizibil imediat prin administrarea ozonului prin autohemoterapii majore și minore alternativ, saună cu ozon, aplicații locale de crème și uleiuri ozonizate

 • Psoriazis – reducerea până la dispariție a leziunilor prin administrare de ozon sub formă de autohemoterapii majore , saună cu ozon, aplicații locale de crème și uleiuri ozonizate. Diminuarea durerii și creșterea mobilității articulare datorate artritei psoriazice.

 • Cicatrici cheloide post operatorii sau post combustionale

 • Dermatite, alergodermii

 • Arsuri combustionale, solare, chimice – cea mai rapidă cale de refacere a integrității tegumentului afectat de arsură, fără formare de cicatrici cheloide. Scade inflamația, stimulează refacerea structurii tegumentare, reface vascularizația. Se folosesc saci cu ozon, saună sau cadă cu ozon (Ozonomatic Joly), autohemoterapii majore, ozon local, creme cu ozon sau uleiuri ozonizate. Împiedecă suprainfectarea arsurii, cauza multor decese.

 • Oncologie – ozonul acționează sinergic cu tratamentul oncologic, înlăturând efectele secundare ale acestuia. Inhibă endoltelina, o proteină responsabilă de creșterea vascularizației tumorale și de metastazare. Prin schimbarea pH-ului celular ajută la distrugerea celulei neoplazice (care , se știe, se dezvoltă in pH acid, în condiții de hipoxie) și la limitarea metastazării.

 • Oftalmologie

 • Conjunctivite, blefarite

 • Tromboze vasculare

 • Degenerescența maculară –ozonul este singurul tratament care poate stopa această boală și îmbunătăți vederea

 • O.R.L.

 • Sinuzite, rinite alergice – insuflații nazale cu lipoperoxizi formați prin trecerea ozonului printr-un dispozitiv special cu ulei de măsline (ozonizator de ulei de măsline după patentul lui Tesla). Desfundă sinusurile, scade inflamația, realizând un drenaj rapid al cavităților sinusale.

 • Ginecologie / Urologie

 • Unele cauze de infertilitate (anexite, salpingite, toxoplasmoză)

 • Tulburări de dinamică sexuală

 • Hipertrofia benignă de prostată – scade imediat frecvența urinărilor nocturne și senzația imperioaă de a urina, crește puterea jetului urinar

 • Prostatita ac, cr – administrarea ozonului local, în punctele de acupunctură și prin insuflații rectale, conduce la ameliorarea durerii și la creșterea calității vieții pacienților

 • Infecții urinare rezistente la antibiotic – insuflațiile vezicale și instilațiile cu apă ozonizată , precum și stimularea sistemului imun prin autohemoterapii majore alternand cu autohemoterapii minore, conduc la sterilizarea urinii

 • Psihiatrie

 • Depresii,

 • Atacuri de panică,

 • Distonii neuro-vegetative,

 • Insomnia – crește calitatea și durata somnului, fără a apela la somnifere, doar cu ajutorul autohemoterapiilor majore și a saunei cu ozon

 • Cosmetică – efecte spectaculoase folosind autohemoterapia majoră, sauna cu ozon și produsele cosmetice pe bază de ozon, fară substanțe chimice, fără parabeni.

 • Combaterea ridurilor, efect antiaging

 • Combaterea celulitei, adjuvant în curele de slăbire

 • Lipomatoza localizată sau generalizată

Căi de administrare ale ozonului

 1. Administrarea sistemică :

 • Administrarea intravenoasă prin autohemoterapie majoră – este una din cele mai utilizate și mai eficiente metode de administrare a ozonului. Procesul implică prelevarea, în recipiente sterile speciale, a 50 – 150 ml sânge din vena cubitală a pacientului. O dată colectat, se adaugă ozon în recipient și se combină cu sângele, agitându-se ușor. Apoi sângele ozonat este reperfuzat pacientului, picătură cu picătură, întreaga procedură durând aproximativ 30 – 40 de minute.

 • Autohemoterapia minoră (cu ozonarea a 10 – 15 ml sânge, urmată de reinjectare intramusculară), efect de stimulare puternică a imunității

 1. Administrarea prin insuflații

 • rectale,

 • vaginale

 • vezicale

 • auriculare

 • nazale – prin barbotarea ozonului în ulei de măsline

 1. Administrarea locală – infiltrații:

 • subcutanate

 • cutanate,

 • intramusculare profunde

 • intraarticulare,

 • administrare topică a uleiuri sau creme ozonate

 • sauna cu ozon

 1. instilații cu apă ozonizată

Call Now ButtonSuna Acum Scroll to Top